Deset dní v Irsku

16. 1. 2011 20:32
Rubrika: Irsko

První dny jsem se rozkoukával. V pátek 7. 1. ráno jsem za 30 minut obešel prakticky celou vesnici. Později jsem se dozvěděl, že Letterfrack má nejspíš celých 100 obyvatel! Nicméně, jsou tu tři hospody, řeznictví, Hardware shop, kde najdeš téměř vše vybavení na které si vzpomeneš, Country shop, který je otevřen od 8:00 do 10:00 (!), Hair studio, kostel, školka, škola, pošta a College.

Bydlím v řadě čtyř domů zvaných Keelkyle Cottages. Po příjezdu byla vnitřní teplota srovnatelná s tou venkovní – zima! Na druhý den ráno jsem našel topení, což znamenalo teplo. Víkend byl výletový, protože bylo moc krásné počasí. Téměř celou dobu svítilo sluníčko. Proto jsme se v sobotu vydali na pláž Eyre Photr a do Clifdenu. V neděli po poledni jsme zdolali Diamond Hill. Měli jsme úchvatné výhledy. Na fotkách to není zdaleka tak krásné, jako to bylo na vlastní oči! Celý okruh jsme zvládli asi za tři hodiny.

Začátkem dalšího týdne se sice oteplilo, ale nebe se zatáhlo a dny doprovázely četné dešťové přeháňky. V pondělí jsme zavítali do školy, prohlédli si ji a začali vyjednávat studijní program a papíry. Také nám bylo naznačeno cosi o temné minulosti budovy, kde se nyní nachází univerzita. To ale vydá na samostatný článek...

V závěru týdne, 14. 1. jsme navštívili GMIT (univerzitu) v Galway. Tam jsme se zaregistrovali a vykonali prohlídku školy. Seznámili jsme se s dalšími zahraničními studenty.

Kromě nás, Čechů, zahajují studium i Michael a Marie z Francie, Pia a Tiia z Finska, Christina z Bulharska, asi Ruan ze Španělska a tak čtyři američanky. Po poledni jsme si dali výborný oběd v místní menze. Kvalita byla srovnatelná s lepší restaurací, ale za dobrou cenu. Pak už jen zbývalo se nechat vyfotit, vytisknout kartu studenta a mohli jsme vyrazit do města na nákupy.

Na Eyre Square jsme se setkali s některými z výše jmenovaných a šli se toulat po Galway. Ulice v centru jsou nádherné. Moc se mi líbí různobarevné dřevěné obložení výkladních skříní obchodů, hlavně pak černo-zlaté provedení. A touto dobou ještě přetrvává vánoční výzdoba. Značně prochladlí jsme se uchýlili do podniku zvaný King´s Head, objednali si čaj, pivo, cider, kdo co chtěl, a kecali jsme. Hovor byl bohatý na témata, zejména jsme srovnávali naše země: ČR, Finsko, Francii. V podvečer jsme se zvedli a já s Lucií jsme si to namířili do obchodňáku. Velikostně srovnatelné s Takkem, ale ne tak cenově – levnější! Pro začátek jsme si koupili hodinky. Takové ty sportovní, gumové, co mají miniaturní digi displej. :)

Pak ještě do Tesca na jídlo a jelo se domů.

Sobota se nesla ve znamení úklidu. Asi 3,5 hodiny jsem zametal, vytíral, drhnul, čistil a leštil. Byl tu neuvěřitelný nepořádek! Jo, a tady se doma nepřezouvá, takže jen tak pro představu... Večer jsme cestovali do Clifdenu do jednoho hotelu na odbornou přednášku o začátcích radio komunikaci v Connemaře. Bylo to ve velkolepém prostředí s občerstvením. Pozval nás tam pan Filip Gooding, ten, který nás se svou ženou pozval dnes na večeři. Na programu je jehněčí, tak jsem zvědav...! :)

 

Zobrazeno 1013×

Komentáře

Peťa Jakubkovičová

tak to tam mají docela praktické... :-) Ale pivo tam určitě nemají dobré... :-D

Janis

Pivo je dobre. Vetsina se dovazi...

mamulka

A jaké bylo to jehněčí?

JannieJones

Irsko je nadhernééé, opravdu úžasná země, určitě si to zamiř i do Dublinu ;)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková